Piac : Cukkini, Padlizsán, Patisszon a piacon |
Cukkini, Padlizsán, Patisszon a piacon
Admin 2007.03.03. 20:00
Az öreg padlizsán keserű, a méretes cukkíniben zavaróak a magok... Tippek, hogyan vásároljunk, mit nézzünk az árakon túl a piacon.
Patisszon
A patisszon vagy csillagtök szintén tökféle (de semmi köze az UFO-khoz), tehát hasonló jelei vannak a frissességének. A szára legyen üde zöld, ne száraz, a héja hibátlan, és rugalmas, kemény az egész zöldség. A nagyobbak húsa kevesebb, több a magjuk, tehát a felhasználás módja szerint válasszuk ki a méretet. A zsenge patisszon héját akár rajta is hagyhatjuk az elkészítésnél. Cukkini
A cukkini egészen közeli rokona a főzőtöknek, csak zöld a héja. A szár állapota az alap-ismérv, további pedig az egész zöldség üde zöld színe, és ruganyossága. A kicsi cukkiniknak még nem sok magjuk van, jobb a hús-mag arány, ezeket salátába uborka helyett is lehet használni, bár az íze más kicsit. A nagyobbakból lehet tökfőzeléket készíteni, vagy tölteni. Nem szereti a hosszú tárolást, és mindenképpen tartsuk a hűtőben felhasználásig. Padlizsán
A padlizsán vagy tojásgyümölcs külalakja ellenére nem tökféle. Ha nem friss, keserű lehet az egész zöldség, tehát ne vegyük meg. A szára legyen szép zöld, a teste üde, fényes és szép lila, és jó ruganyos. Ha ráncos, vagy puha, ne vigyük el. A padlizsán is jól bírja a mélyhűtést, viszont a húsa gyorsan barnul, ha levegőn van. A hűtőben nem szeret lenni, használjuk fel mielőbb, miután megvettük. Jó hír, hogy a fa- vagy műanyag késsel hámozás-aprítás hiedelmét el lehet felejteni, a rozsdamentes késektől nem barnul meg.
|