Szilva egyperces
Admin 2007.03.03. 19:41
Az idén a szilvafák bőségesen teremtek és finom csemegét kínáltak felnőttnek és gyereknek egyaránt.
Magam is sokra értékelem ezt a gyümölcsöt, nemcsak sokoldalú használhatósága (friss gyümölcs, lekvár, aszalvány, pálinka) miatt, de azért is, mert nem igénytelen ugyan, de roppant türelmes növény, amely kevés gondozással is beéri, de igen hálás a rendszeres ápolásért!
SZILVA EXTRA
-
Őseink a szilvafát nagy becsben tartották, ezt mutatja az a tény is, hogy több szilvafa volt hazánkban, mint alma vagy körte
-
Nem csak a lekvár vagy a pálinka készítésében vagyunk jók, a XVII. században már aszalt szilvát is importáltunk Nyugat-Európába
-
A szilva - együk nyersen vagy aszalva - az egyik legjobb vértisztító hatású gyümölcsünk (Azt, hogy serkenti az emésztést, nem kell bemutatnunk)
-
A sligovica, a szerbek nemzeti itala, nem más, mint szilvapálinka, 35-40% alkoholtartalommal |
A szilvát is támadja a himlő
A szilvafák - és különösen a nálunk őshonos, rendkívül zamatos Besztercei szilvafa - nagyon fogékony a sharka-virus fertőzésre. A betegséget már a nyár elején fel lehet ismerni arról, hogy a fa levelein világoszöld, kerek foltok jelennek meg, a fa koronája pedig távolabbról szürkésnek látszik. A fertőzés a gyümölcs magján is foltosodást idéz elő és a szilva éretlenül lehull a fáról.
Mit lehet tenni fertőzés esetén?
A beteg fától minél előbb meg kell szabadulni, mert a levéltetvek útján terjeszti a kórt. A legtovább zölden maradó vízhajtásokat és a sarjakat ki kell vágni! Lehetőleg toleráns fajtákat kell ültetni (Althann ringló, Cacanska, President szilva). Az ellenőrzött faiskolákból származó csemeték vírusmentesek és azok is maradnak, feltéve, hogy a környezetükben levő beteg fáktól nem fertőződnek meg. Rendszeresen és folyamatosan kell védekezni a levéltetvek ellen. | |
|