Nashi és Kakiszilva
Admin 2007.03.03. 13:10
Nálunk is megterem - akár ez is lehetne e cikk alcíme, hiszen a címben szereplő két egzotikus, keleti gyümölcs itthon is igen jól érzi magát.
A zöldségesnél már találkozhattunk olyan különlegességekkel, mint a kakiszilva és nashi. Nem is olyan egzotikus gyümölcsök ezek, mint ahogy elsőre tűnnek. Akár a saját kertünkbe is ültethetjük őket.
Hurma, a kakiszilva
A kakiszilva Kelet-Ázsia ősi kultúrnövénye. Kisebb alma nagyságú, fénylő narancssárga termése a kakiszilva (Diospyros kaki) védett fekvésben, hazánkban is beérik. Ha nem szüreteljük le termését, a narancssárga paradicsom-szerű termései lombhullás után a csupasz fán díszítenek. Portugáliában ültetvényeken termesztik.
Nem túl bizalomgerjesztő elnevezése miatt többen elrettenek tőle, ezért a piacon inkább hurma vagy datolyaszilva néven kínálják. Íze kicsit emlékeztet a sárgabarackéra, nyersen fogyasztva a legfinomabb. Izraeli nemesítésű fajtája a Sharon nevű gyümölcs. Ha barna foltok jelennek meg a héján vagy a gyümölcshúsban, az nem romlottságot jelent, a cukor halmozódik fel ezeken a helyeken; ilyenkor a legédesebb gyümölcse.
Kakiszilva a Fűvészkertben (még éretlenül)
Meleg, védett fekvésben magunk is próbálkozhatunk a kakiszilva-ültetéssel, csak fiatal korában kell a fagytól megóvnunk. Legjobb, ha néhány évig dézsás növényként neveljük és télire világos vagy sötét pincében teleltetjük. Idősebb korban mínusz 12 °C-ig télálló.
Nashi, avagy a japán körte
Ahogy a neve is mutatja, a Távol-Keleten ez a barnás héjú, alma alakú, szeplős gyümölcs a körte (Pyrus pyrifolia). A nálunk termő Vilmos (Pyrus communis) a szemükben csak nyugati nashi. A keleti rokon ízében és illatában összetettebb, olyan körtés-szőlős-szilvás, húsa ropogós, lédús, alakja inkább alma-forma. A mérsékelt égövben szinte mindenhol termesztik, ezért a piacokon minden évszakban találkozhatunk vele. Érdekes, hogy a számunkra egzotikus gyümölcsét a világon többen ismerik és többen fogyasztják, mint a mi európai körténket.
Piacos nashi
Elterjedését ellenálló képességének köszönheti: megél kötött, agyagos talajon, jól tűri a levegőszennyeződést, az időszakos szárazságot, a félárnyékot. Saját gyümölcsösünkbe is ültethetjük, mivel mínusz 23 °C-ig télálló.
|