Magyarországon ma már inkább csak a népmesékből ismerjük a galambbegy salátát(mezei saláta, gyökönkécske, téli cikória), Svájcban azonban igen nagyra értékelt, elsősorban téli saláta. A termesztők csokrokba kötik sötétzöld levélrózsáit, úgy árusítják az ínyencek számára. Régebben csak a mezőkön gyűjtötték egy unokatestvérét, de a középkor végétől kezdve termesztik is.
Energiatartalmi kicsi, magas a vastartalma, sok vitamint és ásványi sót tartalmaz.
Piaci helyzet
A termelés csúcspontja már néhány éve decemberre esik. A piac törvénye szerint az ár ilyenkor a mélypontra zuhanhatna, de szó sincs róla, mert a kereslet is növekedik. Októbertől kezdve egyenletesen növekedik az ár az árutömeg gyarapodásának ellenére, és januárban lesz a legmagasabb. Márciusban, áprilisban az üvegházak kiürülnek és sok saláta özönlik a piacra. Kis kereslet-csökkenés után az eladási árként túl magasnak bizonyul a 30 ChF/kg.
Más saláták, mint a pitypang, a cikória és a jégsaláta nem bizonyultak jelentős vetélytársnak. Hiszen mely saláta versenyezhetne a galambbegy leveleivel, melyeket összekevertek reszelt gyömbérgyökérrel és vékony narancsszeletekkel?
Recept 5 személyre: Az elkészítés időtartama 25 perc. Hozzávalók:
- 600 g galambbegy saláta
- 120 g dióbél
- 2 db kis Granny Smith alma (zöldalma)
- 250 g sajt finomra szelve
- 5 evőkanál dióolaj
- 1 db citrom
- 2 evőkanál borecet
- só és bors
A salátát 3-4-szer vízbe merítve mossa meg, hogy az apró homokszemcséket is eltávolítsa, azután szárítsa meg. A nagy leveleket vágja 2-3 csíkra. A sajtot darabolja egy kis edénybe. Az almákat hámozza meg, vágja ki a magházat, darabolja egy citromos vizet tartalmazó edénybe, hogy az alma húsa ne barnuljon meg. A dióbelet kézzel törje apró darabokra, a legszebbeket őrizze meg díszítés céljára. A borecetet és a dióolajat keverje össze, majd fűszerezze sóval és borssal.
Közvetlenül a felszolgálás előtt tegye a hozzávalókat egy tálba, alaposan forgassa át, hogy a saláta beigya a levet. Díszítse diógerezdekkel. Az arányok ízlés szerint változtathatóak. Könnyű vörösbor illik hozzá, pl. Kékfrankos rozé
Termesztése
A növényt madársaláta (Valerianella locusta ) néven is ismerik. Magyarországon is honos, bokrok között, fasorok alatt, parlagokon található. Kb. 25 cm magas, virága halványkék.
Tavasszal vetve egyéves, ősszel vetve áttelelő növény. Magvait a tiszta talaj felületére vetik, majd 2-3 cm mélyen bemunkálják, hogy egy kevés finomszemcséjű talaj takarja. A legjobb kelés árnyékos, nedves helyen várható. Ezért kiskertekben gyakran a paradicsomtövek közé vetik.
Ha a kert egész felületét bevetik, akkor augusztus végétől október végéig lehet vetni, akár fóliasátor, vagy üvegház alá. Sok szellőztetést igényel, egyébként megtámadhatja a lisztharmat, vagy a peronoszpóra. 5-6 leveles korban szedhető.
A piacokon több fajta található (Svájcban) némelyik nagytermetű, ennek világoszöld, nagy levelei vannak, de az kevésbé ízletes, inkább gyom, mint galambbegy saláta.
A szakértők szerint a legjobb fajta a "Coquille de louvier", mely Svájc egész területén elterjedt. Levélrózsái csillogó sötétzöldek, és nagyon jó fagytűrők. Az egész növény felhasználható a gyökerek kivételével. Jól meg kell mosni, de nem szabad áztatni.
Hűvös, párás helyen jól eltartható, ha néha megpermetezik egy kis vízzel. A hűtő zöldséges-ládájában 3-4 napig is eláll. Érdemes fóliatasakban tartani, hogy ne vegye át a hűtő szagát |