Kert.gportal.hu - Tanulj meg kertészkedni!
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Társálgó

 
Aimáció
 
Szavazás
Hogy tetszik az oldal?

Nem jó!
Szuper!:)
Tetszik, de...
Nagyon jó!
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Adataid
IP
 
Konyhakert
Konyhakert : Cikóriatermesztés Belgiumban

Cikóriatermesztés Belgiumban

Admin  2007.03.03. 10:39

Ki gondolná, hogy a nálunk alig ismert cikória Belgiumban a zöldségek királynője. A termesztéstechnológián kívül egy divatos belga receptet is kínálunk.

Mezei katángKi gondolná, hogy a nálunk alig ismert cikória Belgiumban a "zöldségek királynője". A kék virágú mezei katáng (Cychorium intybus) közismert gyomnövény. Ennek vastag gyökerű alfaja a cikória.

Termesztése Belgiumban több mint 200 éve kezdődött. Egy 1750-ben kiadott folyóiratban már szerepelt egy Kapucinus szakállának nevezett fajta, amely csomóba kötve, vékony, erősen szeldelt, halványított leveleivel szakállra emlékeztetett.


Cikóriából pótkávé

A cikóriahajtatás a napóleoni háborúk idején terjedt el széleskörűen. Akkoriban ugyanis a gyarmati kávéimportot blokád gátolta, ezért nagy mennyiségben termesztették a pótkávénak is használható cikóriagyökeret. A fagyok ellen letakart gyökerek fehér hajtásokat hoztak, amelyet sokan fogyasztottak. 1845-ben, amikor Belgiumban a teljes burgonyatermés tönkrement, a cikória sok embert mentett meg az éhhaláltól.


Hagyományos cikóriahajtatás. A gyökereket 20-25 cm mély árokba, nyakukkal felfelé, sűrűn egymás mellé helyezik, majd földdel takarják.

Mára termőterülete 12300 hektárra nőtt, egy főre eső fogyasztása 5,5 kg évente. A hagyományos termesztőkörzet a Brüsszel-Leuven-Mechelen háromszögben alakult ki, de Nyugat-Flandriában is nagy területen termesztik, és a termés harmadát exportálják.

A gyökerek termesztése

A cikóriagyökér-nevelés és -hajtatás mára elvált egymástól. A hajtatással foglalkozók készen veszik a gyökereket. A cikóriagyökeret szabadföldön termesztik. A magot május végén vetik, hogy a felmagzást elkerüljék, és hogy a hajtatásra legmegfelelőbb, 3-4 cm átmérőjű gyökerek alakuljanak ki.

Négyzetméterenként 40-45 magot vetnek, amelyből 20-25 növény fejlődik. A tőelrendezés egyenletes vagy ikersoros. Belgiumban a bakhátas művelés terjedt el, ez nagyon jó talajszerkezetet biztosít a növényeknek. A bakhátak kiképzéséhez, töltögetéséhez speciális gépek állnak rendelkezésre.

A gyökerek érettségét újabban a cukortartalom mérésével határozzák meg. A kiszedést többnyire géppel végzik október-november folyamán. A felszedett gyökereket felhasználásig -1 oC-on tárolják. és hajtatás előtt fokozatosan, kb. 1 hét alatt engedik fel.

Hajtatás régen és ma

A hagyományos cikóriahajtatás nagyon egyszerű volt. A hajtatáshoz földkupacot halmoztak fel, egy fal mellett rézsűt készítettek, vagy 1-2 m széles, 5-8 m hosszú, 20-25 cm mély ágyást ástak a földbe. A gyökereket nyaki résszel fölfelé sűrűn egymás mellé a földbe dugdosták, földréteggel betakarták, majd beöntözték. A levelek fejlődéséhez szükséges hőmérsékletet istállótrágyás melegtalppal biztosították. A levélrozettákat 2-3 alkalommal is vágták, az első hajtás volt a legnagyobb és a legdrágább.

Manapság a cikórát több módszerrel hajtatják. Szabadföldben, zárt helyen (raktár, pince, üvegház) talajban vagy ládákban, illetve vízkultúrában.

A földkupacos termesztés már a múlté, az ágyásos technológiát azonban mind a mai napig használják. A hajtatásra alkalmas gyökereket szabadföldi vagy a termesztőhely talajába ásott ágyásba helyezik, földdel és zsákvászonnal takarják, beöntözik. Szabadföldön erre még szalmatakarás és fedél (pl. fólialagút) kerül.

Bár Belgiumban nincsenek komoly téli fagyok, a régi, de fűthető üvegházak talajában biztonságosabban lehet hajtatni, mint a fűtetlen helyiségekben. Az üvegházban a hőmérséklet pontosan szabályozható, ami az esetleges fagyok idején megóvja a cikóriát, ugyanakkor jobban ütemezhetővé teszi nevelését.

A ládás hajtatás talaj nélküli építményekben alkalmazható. A kb. 1 x 1 méter alapterületű, távtartós farekeszekbe sűrűn egymás mellé helyezik el a gyökereket, úgy, hogy csak a nyaki részük látszódjék ki. Beöntözésük után villás emelővel 5-6 ládát egymásra raknak, amely javítja a helykihasználást.

Jelenleg a legmodernebb, legolcsóbb és legkevésbé munkaigényes technológia a vízkultúrás hajtatás . Ennél a módszernél a gyökereket 20 cm mély fémtálcákban, tápoldatban hajtatják. A tálcák emeletesen helyezkednek el, így a felülről adagolt tápoldat csöveken keresztül a legalsó kádba is eljut.

A fokozatos lombfejlődés érdekében csak 2 óránként 10-10 percre árasztják el a növényeket, aztán az oldatot leengedik. Tápoldatozás előtt a kívánt tápanyag-összetételt, -koncentrációt, -hőmérsékletet és oxigéntartalmat automatikus rendszer állítja be. Kiemelt figyelmet fordítanak a tápoldat kálciumtartalmára.

A levélrózsa növekedésének üteme döntően befolyásolja a minőséget. A tapasztalatok szerint 12 oC körül optimális a lombfejlődés. Csak ilyen hőmérsékleten állítható elő a legrövidebb idő - kb. 3 hét - alatt a legjobb minőségű cikória. Az első osztályú levélrózsa 18-20 cm hosszú, fehér színű, csúcsa halványsárga, egyes fajtáké lila. Levelei a csúcsnál szorosan zártak.

Szedés

A levélrozettákat letörik (nem vágják!) az egyenként kiszedett gyökerekről, majd csúcsukkal egymás felé fordítva faládába, papírdobozba sorolják. A párolgás csökkentésére paraffinpapíros bélést használnak. Hagyományos termesztéssel, fedett helyen a hasznosított felületre számítva 50 kg/m2 termést lehet elérni.

A hajtatott cikória szezonja szeptembertől májusig tart. Az értékestési csúcs a vitaminhiányos téli hónapokra esik. Táplálkozási szempontból jelentős tény, hogy a cikória kalóriaszegény, ugyanakkor A-, B1-, B2- és C-vitaminban gazdag zöldségnövény, amely nyersen is fogyasztható. Íze leginkább a spárgáéra emlékeztet.

Mivel a nagyobb élelmiszer-áruházakban már hazánkban is kapható cikória, megkóstolásához kedvcsinálónak álljon itt a Belgiumban legnépszerűbb recept:

Sonkába göngyölt cikória

Hozzávalók:

8 fej cikória, 8 szelet füstölt sonka, 1 citrom leve, 1 kávéskanál só, 2 ek. vaj vagy margarin, 2 ek. liszt, 10 dkg reszelt sajt, 2 dl száraz fehér bor, 2 ek. parmezán sajt, szerecsendió

A cikóriát sós, citromos vízben 10 percig pároljuk, leszűrjük. A levélrózsákat egyenként egy-egy sonkaszeletbe csavarjuk, és sorban kivajazott tűzálló tálra fektetjük. Vajat olvasztunk, beletesszük a lisztet, felöntjük a borral és kis lángon sűrűre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a sajtot és a szerecsendiót. A mártást ráöntjük a cikóriára, megszórjuk a parmezánnak, majd 10 percig forró sütőben tartjuk. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.

 
Reklám

Szabályzat

Itt jelentkezz!-LEZÁRVA

Jelentkeztek

Eredmények
 
E-mail(G-Mail)
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Hírdetés
Free TopSite
 
Hirdetés
 
Hivatkozások
 
Számláló
 
Hányan vagyunk?
látotagó van online.
 

Beállítás Kezdőlapnak!

Tégy a kedvencekhez!

 
Iskolák

3F Tanfolyam
Kertészeti Egyetem
Jó pap holtig TANUL
Mezőgazdasági Könyvtár
Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Intézet

 
Idő
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Honalpverseny

Szabályzat

Itt jelentkezz!-LEZÁRVA

Jelentkeztek

Eredmények

 

Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!