Délutáni ajánlatunk
Sportolás közben is fontos a folyadékpótlás, a gyümölcskoktélok kiválóak e célra is. Ásványvízzel tovább higíthatjuk, hogy a folyadékmennyiséget emeljük.
Gyümölcskoktél 1.
1 dl grapefruitlé, 10 dkg ribizli, 10 dkg eper, 1 evőkanál méz, 1 dl szőlőlé, néhány borsmentalevél összeturmixolva. Ha kész, hagyjuk állni kicsit, hogy a gyümölcsök magjai leülepedjenek, ha nem szeretnénk elfogyasztani. Magas rosttartalmuk, és ásványi anyagaik miatt érdemes meginni a koktéllal. A borsmentától kellemes mentolos aromája lesz az italnak, de ez elhagyható.
Gyümölcskoktél 2.
10 dkg eper, 1 dl narancslé, 1 evőkanál méz, 1 dl ásványvíz, 1 dl natúr joghurt összeturmixolva. Ha szeretjük a darabosabb, "rágható" italt, csak villával nyomjuk szét az epret, csak közben vigyázzunk a fehér blúzra/ingre!
Gyümölcskoktél 3.
15 dkg feketeribizli (vagy 1 dl feketeribizli-lé), 10 dkg meggy (vagy 1 dl meggylé), 2 dl piros szőlőlé, 2 csepp mandula-aroma összeturmixolva vagy keverve. Hát ezt a koktélt nem fontos megbeszélés előtt ajánljuk, hacsak nem bordó az öltözetünk - Murphy idevágó törvénye ilyenkor szokott bizonyítást nyerni...
Őszibaracknektár
0,5 dl grapefruitlé, 2 dl almalé, 2 dl őszibaracklé elkeverve. Fantasztikus ízorgia.
Paradicsomital
2 dl paradicsomlé, 1 dl kefír, 1-1 csipet zeller és petrezselyemlevél, 1 dl ásványvíz, csipetnyi őrölt fehérbors, esetleg só összekeverve. A fűszerezést kipróbálhatjuk Pesto Genovese-vel, vagy csak bazsalikommal is.
Frissítő zöldségkoktél
1dl paradicsomlé, 1 dl sárgarépalé, 0,5 dl grapefruitlé, 10 dkg reszelt uborka, 1 dl ásványvíz, csipetnyi salátafűszer-keverék alaposan összekeverve.
Uborkaital
15 dkg uborka reszelve, 1 csipet kapor, 1 kávéskanál búzacsíra, 2 dl kefír, 1 dl ásványvíz alaposan összekeverve.
Kezdődő meghűlés ellen
1 kávéskanálnyi gyömbért (lehetőleg frisset) 2 dl vízzel forrázzunk le, hagyjuk állni 5 percet, majd szűrjük le, hagyjuk kicsit hűlni, majd keverjünk hozzá 1 kávéskanál mézet, fél citrom levét és lassan fogyasszuk el. Erősen izzaszt, ami megterheli a szervezetet, tehát pihenjünk!
Esti italok
Narancsos joghurt
1 mandarin, 1 narancs, mokkáskanányi reszelt narancshéj, 1 evőkanál méz, 2 dl natúr joghurttal összeturmixolva.
Bodza-hárs ital
2-2 dl bodza és hárstea (1-1 filtert leforrázunk 2 dl vízzel, és kb. 10 percig állni hagyjuk), 1 kávéskanál méz, 1 csipet fahéj, 1 dl ásványvíz, ízlés szerint citromlé összekeverve.
Citromfű-hárs nyugtató ital
2-2 dl citromfű és hárstea (1-1 filtert leforrázunk 2 dl vízzel, és kb. 10 percig állni hagyjuk), 2 kávéskanál méz, 1 csipet reszelt narancshéj, 1 dl ásványvíz összekeverve. Kicsit felmelegítve fogyasszuk.
Megfázás megelőzésére
Bodzavirágból, csipkebogyó húsából, citromfűből és málnalevélből 1-1 arányban keverve készítsünk teát: forró vízzel leöntjük a gyógyfüveket, 5 percig lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük. Ízesíthetjük mézzel és citrommal is, kortyolgatva a leghatásosabb. |