Tél közepe táján az emberi szervezetnek nagy szüksége van vitaminokra: ezeket csíranövényekből fedezhetjük. Tegyünk lapos tálba vegyesen búza, árpa, lencse, mustár, kerti zsázsa magokat, és nedvesítsük meg őket.
Állítsuk a csíráztató edényt meleg helyre, és gondoskodjunk arról, hogy a magok mindig, folyamatosan nedvességhez jussanak.
Néhány nap múlva megkezdődik a csíraképződés. A csírákat salátalével leöntve fogyaszthatjuk. Velük jelentős mennyiségű A-, B-és E vitamin, valamint emészthető rostok kerülnek a szervezetünkbe.
3000 éve is csíráztattak |
A növények magjában rejtőzik mindaz a tápanyag, amelyre a csírából fejlődő élőlénynek egész életében szüksége van! Ezt a bölcsességet a kínaiak már 3000 évvel ezelőtt tudták és a tengerészek a hosszú hajóútra szójababot vittek magukkal, mert tudták, hogy ha ennek a csíráját rendszeresen fogyasztják, akkor elkerülik a rettegett skorbut betegséget. |
A csíráztatáshoz befőttes üveg vagy a kereskedelemben beszerezhető speciális csíráztató agyagedény szükséges. Ezen kívül csak víz fény, levegő és meleg kell a csíráztatáshoz.
A magok közül ki kell szedni az idegen, törött és gyommagokat, majd alaposan át kell mosni őket.
Gabonafélék: |
Hüvelyesek: |
Egyéb: |
búza, árpa, rozs, zab |
bab, borsó, csicseriborsó, lencse, szója |
retek, lucerna, zsázsa, mustár |
Az első napon a magokat üvegbe/edénybe öntjük és az edényt feltöltjük langyos, tiszta vízzel. A csíráztató edényt világos, meleg helyre állítjuk.
A második napon az edényt lekötjük tiszta gézzel és ezen keresztül a vizet leöntjük a magokról. Ezután ajánlatos a magokat ismételten átmosni, mert ezzel megakadályozzuk a baktériumok és a penészgombák elszaporodását, illetve eltávolítjuk a csírázáskor keletkezett melléktermékeket. Este az átmosást megismételjük.
A harmadik napon ismét leöntjük a vizet és friss, langyos vizet töltünk az edénybe; csak annyit, hogy a magvak folyamatosan nedvesek maradjanak.
A negyedik napon a víz leöntését és feltöltését megismételjük. Ekkor már megjelennek az első, rövid csírák.
Az ötödik napon a víz mennyiségét ellenőrizzük és szükség esetén kézmeleg vizet töltünk utána. Az első csírákat megkóstolhatjuk.
A hatodik napon a magok tömegesen kezdenek csírázni. Ekkor az edényt a hűtőszekrénybe állíthatjuk, ahol a csírák növekedése lassabban ugyan, de tovább folytatódik. Hosszabb tárolás alatt azonban sokat veszítenek az ízükből és az értékes beltartalmukból. |